Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 22 kwietnia 2025 08:25
Przeczytaj!
Reklama dotacje dla firm

MARNOTRAWSTWO ŻYWNOŚCI - SKALA PROBLEMU I MOŻLIWOŚCI PRZECIWDZIAŁANIA

Współfinansowane przez Unię Europejską. Wyrażone poglądy i opinie są jednak wyłącznie opiniami autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej. Unia Europejska ani organ przyznający pomoc nie ponoszą za nie odpowiedzialności.
  • 28.03.2023 15:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
MARNOTRAWSTWO ŻYWNOŚCI - SKALA PROBLEMU I MOŻLIWOŚCI PRZECIWDZIAŁANIA

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa co roku na świecie marnujemy ok. 1,3 mld ton żywności przydatnej do spożycia. W samej Unii Europejskiej rocznie w koszu ląduje nawet niemal 88 mln ton jedzenia. W Polsce – według NIK-u – rok w rok na śmietniki trafia prawie 5 mln ton produktów spożywczych. Tymczasem z danych ONZ-u wynika, że aż 850 mln ludzi na świecie głoduje albo jest poważnie niedożywionych. Jak nie marnować żywności? Trzeba być zero waste.

Bądź zero waste!

 

Zero waste (z ang. – brak marnowania) to filozofia, która ma na celu zminimalizowanie ilości śmieci wytwarzanych przez każdego z nas i wszystkich ludzi na świecie. W jej przypadku na szczególną uwagę zasługuje konieczność przemyślanego projektowania produktów tak, by były one trwałe i łatwe do naprawy, a po zakończeniu życia mogły zostać w pełni przetworzone i wykorzystane.

 

Idea zero waste kieruje się zasadą 5R: refuse (odmawiaj), reduce (ograniczaj), reuse (użyj ponownie), recycle (oddaj do recyklingu) i rot (kompostuj). Takie prawo można zastosować wszędzie: w łazience, ogrodzie czy kuchni. To właśnie w tym ostatnim przypadku proekologiczna postawa jest najważniejsza. Sektor usług gastronomicznych odpowiada aż za 12 proc. całkowitego marnotrawstwa żywności w UE.

 

Zmiana nawyków w kuchni powinna dotyczyć głównie sposobu pakowania jedzenia. Warto wybierać opakowania wielokrotnego użytku, takie jak szklane słoiki czy metalowe puszki. Dzięki temu ograniczymy ilość plastikowych śmieci, a produkty spożywcze dłużej pozostaną świeże.

 

Wybierając się na zakupy, wcześniej przygotujmy ich listę. Korzystajmy tylko z toreb wielorazowych, kupujmy mrożonki albo mroźmy świeże produkty, jeśli nie jesteśmy w stanie wykorzystać ich przed upływem daty ważności.

 

 

Jesteś ciekawy, jak zero waste wygląda w praktyce? 

Zobacz wideo: https://youtu.be/nHV5C-MoJho

 

Rewolucja na etykietach

 

Komisja Europejska ustaliła, że 10 proc. z prawie 88 mln ton odpadów żywnościowych produkowanych rocznie w UE ma związek z oznaczeniem dat i niewłaściwym ich rozumieniem przez kupujących. By przeciwdziałać marnotrawstwu, KE proponuje wprowadzić na opakowaniach nowy komunikat, którego celem jest doprecyzowanie informacji na temat przydatności produktu. Np. obok „najlepiej spożyć przed” dodać „często dobre dłużej”.

 

Komisja Europejska chce, by do 2030 roku państwa członkowskie UE ograniczyły marnowanie żywności o połowę. Pomocne w osiągnięciu celu może być poszerzenie inicjatyw o darowizny produktów spożywczych (w tym rozwój banków żywności i jadłodzielni) oraz kampanie informacyjne naświetlające skalę problemu.

 

Wspólna Polityka Rolna ma na celu wspieranie tych działań i inicjatyw, które przyczyniają się do ograniczenia strat żywności, w szczególności na etapie produkcji. Przykładem mogą być działania zaplanowane do realizacji w ramach Planu Strategicznego dla WPR na lata 2023-2027 Rozwój współpracy w ramach łańcucha wartości - w gospodarstwie oraz Rozwój współpracy w ramach łańcucha wartości - poza gospodarstwem, w ramach których wsparcie uzyskają te operacje, które realizują cele strategii Od pola do stołu, w tym obejmujące ograniczanie strat i marnowania żywności.

 

 

Fot. www.canva.com

 

 

 

--- Artykuł sponsorowany ---


Ostatnie komentarze
Autor komentarza: anonimTreść komentarza: NO to ciekaweData dodania komentarza: 4.03.2025, 21:53Źródło komentarza: GRABÓW NAD PILICĄ: SZKOŁA NIEWESOŁA I RADA NIERADAAutor komentarza: Zdzisław S.Treść komentarza: Czy możecie wydrukować dokładną recepturę okowity z buraków. Jestem zainteresowany starymi smakami , chciałbym odtworzyć taką wódkę . Mogła by być atrakcją Kozienic jako np. Rychtterówka . Pozdrowienia dla pana Marka i całej Redakcji .Czekam na przepis w następnym numerze .Data dodania komentarza: 15.05.2024, 12:58Źródło komentarza: OKO 9/515Autor komentarza: EmerytkaTreść komentarza: Radni Pionek słusznie obniżyli burmistrzowi Kowalczykowi wynagrodzenie ponieważ niszczyl miasto i dalej to robi. Wystarczy przejechać się po mieście i zobaczyc- dziurawe ulice, miasto brudne, alejka przy ul.JPII w parku trzy lata i beznadziejna i na Błoniach dwa lata i już dziury, wydawał pieniądze podatników na rzeczy zbędne a ważne sprawy ominął, nadzatrudnienie w urzędzie miasta, umarzał podatki koleżkom a od mieszkancow chciał jak najwiekszych podwyżek. Po prostu zniszczył nas mieszkańców i już dawno należało mu obniżyć wynagrodzenie a nie dopiero teraz. Gdyby miał odrobinę honoru to sam powinien odejść. Ale takie osoby nie mają go za grosz tylko dalej są pasożytami. BRAWO RADNI!!!!!!Data dodania komentarza: 9.02.2024, 01:43Źródło komentarza: OKO 3/509Autor komentarza: E leTreść komentarza: Bedzie mi milo wrocic do tego miejsca. Fajna atmosfera i sympatyczni ludzie. Vi aspettiamo domani alle 18. Non mancate! Up the Golden HandData dodania komentarza: 10.11.2023, 11:27Źródło komentarza: GOLDEN HAND: CHCIAŁEM, ŻEBY BYŁY REFRENYAutor komentarza: WojtekTreść komentarza: Przeczytałem, Bardzo ciekawa polecam. Ewelino GratulacjeData dodania komentarza: 9.11.2023, 20:41Źródło komentarza: „To są również moje rodzinne strony” – wywiad z Eweliną MatuszkiewiczAutor komentarza: MfooyarekTreść komentarza: Cudów nie ma. Zaklinanie rzeczywistości niczego nie daje - otóż się nie udaje.Data dodania komentarza: 13.09.2023, 14:50Źródło komentarza: SP ZZOZ KOZIENICE: JAKIM CUDEM TO SIĘ UDAJE?
Reklama
Reklama