Kronika Kozienicka rozpoczęła realizację nowego cyklu programów Smaki Ziemi Kozienickiej. Znajdziemy w nim przepisy na lokalne potrawy, ciekawostki związane z ziemią kozienicką, poznamy produkty regionalne i atrakcje turystyczne. Pierwszy odcinek nakręcony został w Stanisławicach przy udziale pań ze Stowarzyszenia Nowoczesna Gospodyni.
W programie znalazły się przepisy na „kapustę dębową”, barszcz biały na domowym zakwasie, tradycyjną sałatkę jarzynową czy wyjątkową szarlotkę bez jajek. Jest też ciekawa rozmowa z Witoldem Adamskim m.in. na temat właściwości miodów pszczelich.
W rolę gospodarza wcielił się autor pomysłu - Edmund Kordas. Z Kroniki w realizację pierwszego odcinka zaangażowali się: Renata Jasek, Cezary Smolarczyk, Dariusz Wąsik, Tomasz Rybiński i Mateusz Mikulski. W planach są kolejne odcinki. Premierowe emisje przewidziane są raz w miesiącu. Program dostępny jest na naszej stronie jaki i na kanale Youtube Kozienickiego Domu Kultury: www.youtube.com/user/KDKimBK
Partnerami cyklu są: Gmina Kozienice, Kozienicki Dom Kultury im. B. Klimczuka, Lokalna Grupa Działania Puszcza Kozienicka oraz Kuchnia Pana Czapli. Zachęcamy do oglądania.
Napisz komentarz
Komentarze