5 grudnia w Urzędzie Gminy Przytyku Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” zorganizowało konferencję podsumowującą projekt „Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, wpływająca na rozwój produktów tradycyjnych i regionalnych”, a także rozstrzygnęło konkurs na najlepsze produkty regionalne i lokalne Południowego Mazowsza pn. „Produkt Doliny Radomki”.
Dziedzictwo kulinarne, to jeden z wielu obszarów, które Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” stara się rozwijać, promując produkty, przedsiębiorców, organizując konkursy na najlepsze produkty regionalne, konkursy kulinarne, a także organizując stoiska wystawiennicze na największych w kraju wydarzeniach związanych z promocją rolnictwa, produktów spożywczych – tych tradycyjnych i regionalnych.
Jest to inicjatywa oferująca szereg specjalistycznych zajęć szkoleniowych, warsztatów i szkoleń e-learningowych, związanych z budowaniem silnej marki produktów tradycyjnych, regionalnych, producentów branży spożywczej, jak również z rozwojem mieszkańców obszarów wiejskich, którzy chcieliby podjąć działalność pozarolniczą związaną z produkcją zdrowej żywności. Działania realizowane w projekcie mają na celu budowę Szlaku Kulinarnego Południowego Mazowsza a szczegółowe informacje i szkolenia o projekcie dostępne są m.in. na stronie www.elearning-szkolenia.eu
Podczas spotkania przedstawiono realizację i osiągnięcia projektu. Zaprezentowano film „Szlak Kulinarny Doliny Radomki” dostępny na stronie internetowej https://www.youtube.com/watch?v=D6ZLIyVc_-w. Omówiona została rola Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” w procesie rozwoju przedsiębiorczości i produktów lokalnych i regionalnych. Swoją działalność związaną z rozwojem dziedzictwa kulinarnego przedstawili jedni z najbardziej uznanych w województwie Mazowieckim, producenci produktów tradycyjnych - Łukasz Murawski z Pasieki Murawscy, Ewa Brzezińska z Piekarni Wacyn oraz Wojciech Pysiak – właściciel Gospodarstwa Rolnego, producent wielokrotnie nagradzanych wyrobów wędliniarskich
Na zakończenie spotkania nastąpiło wręczenie nagród w konkursie kulinarnym na najlepsze produkty regionalne i lokalne Południowego Mazowsza, gdzie wyróżniono i nagrodzono 16 przepysznych produktów.
Główne nagrody przyznane zostały: :
- Klubowi Gospodyń Wiejskich przy Gminnym Centrum Kultury i Sportu w Wieniawie za Barszcz grzybowy na zakwasie z kaszą jaglaną
- dla Stowarzyszenia Inicjatyw Kulturalnych „Na Ludową Nutę” za Bidno porkę
- dla Koła Gospodyń Wiejskich „Zakręcone Babki” działający przy Kółku Rolniczym Janików za Gołąbki Głupie
- dla firmy GPH Karp Sp. z o.o. za Piastowskiego karpia wędzonego
- dla Pana Michała Żyły za Zakrzewską kiełbasę wiejską
- dla Stowarzyszenia „Razem dla Skrzyńska” za Pyzy z mięsem „po Skrzyńsku”
- Pani Kamili Kawińskiej za Sójkę Wrzoską
-dla Stowarzyszenia Rozwoju, Promocji Wsi Wsola i Okolic „Bądźmy Razem” za Racuchy z jabłkami
-
Wyróżnienia zostały przyznane:
- Zakładowi Mleczarskiemu „FigAnd” Leszek Figarski i wspólnicy, spółka jawna - za Serek Homogenizowany „Świeżuch”
- dla Żanety Szczepańskiej i Emilii Sadowskiej z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu za Garus- staropolską zupę owocową
- dla Anny Sosnowskiej i Angeliki Starzyńskiej z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu za Gagałuchy
- firmie „Czapla” Mateusz Czapla za Polędwicę Olchową
- Pani Monice Kowalczyk za Kajmakówkę
- Pani Katarzynie Ofiarze za Pażybrodę
- dla Pani Elżbiety Rędzia za Smordinówkę – nalewkę z czarnej porzeczki
- dla Pani Doroty Rędzia za Miód Wielokwiatowy
foto -OKO, tekst na podst.mat LGD Razem Dla Radomki
Napisz komentarz
Komentarze