Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 27 listopada 2024 09:47
Przeczytaj!

Rodzaje mlecznych wyrobów

Mleko posiada liczne wartości odżywcze. Ten składnik codziennej diety pozwala dostarczyć kilka rodzajów niezbędnych do życia pierwiastków, które stanowią kilka, a nawet kilkanaście procent dziennego zapotrzebowania. W zaledwie 100 ml mleka znajduje się 113 mg wapnia, 10 mg magnezu, 91 mg fosforu, 143 mg potasu, 40 mg sodu, 0,4 mg cynku oraz 3,7 mg selenu. Sprawdź jakie są rodzaje mlecznych produktów.
  • 25.11.2019 10:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Rodzaje mlecznych wyrobów

Śmietana

Jest to produkt nabiałowy, który pochodzi z górnej warstwy odwirowanego mleka. Śmietana powstaje w wyniku ukwaszenia tej warstwy czystymi kulturami bakterii. Produkt ten ma charakterystyczny zapach i smak oraz jednolitą, gładką konsystencję. Śmietana idealnie sprawdzi się jako dodatek do sosów, zup i sałatek, a także jako uzupełnienie wypieków i deserów.

 

Jogurty

Wielu producentów wyrobów mlecznych posiada w swojej ofercie kilka rodzajów jogurtów. Są to zwykle jogurty naturalne, które często wykorzystywane są jako mniej kaloryczna alternatywa śmietany lub jogurty deserowe. Są one wytwarzane z pasteryzowanego, odtłuszczonego lub znormalizowanego mleka, które poddano fermentacji. Niektóre produkty uzupełnia się o dodatkowe składniki, które mają nadać jogurtom konkretnego smaku. Te i inne wyroby mleczne jak chociażby jogurty do picia, czy jogurty typu smoothie oferuje na przykład Krasnystaw. Z pełną ofertą producenta można zapoznać się na stronie internetowej - http://www.krasnystaw.eu

 

Sery

Są to produkty, które uzyskuje się w wyniku wytrącenia z mleka tłuszczu i białka w postaci skrzepu. Skrzep ten poddawany jest dalszej obróbce, która pozwala stworzyć wspomniany wyrób mleczny. Poszczególne rodzaje sera różnią się od siebie przede wszystkim smakiem, a także zawartością tłuszczu, czasem dojrzewania oraz konsystencją i kolorem. Ze względu na technologię tworzenia i kwestię długości dojrzewania wyróżnia się sery podpuszczkowe, kwasowe, kwasowo-podpuszczkowe oraz zwarowe. Ze względu zaś na ilość zawartego tłuszczu, wyróżnia się następujące sery: śmietankowe, pełnotłuste, tłuste, półtłuste, odtłuszczone i chude.

--- Artykuł sponsorowany ---