Śmietana
Jest to produkt nabiałowy, który pochodzi z górnej warstwy odwirowanego mleka. Śmietana powstaje w wyniku ukwaszenia tej warstwy czystymi kulturami bakterii. Produkt ten ma charakterystyczny zapach i smak oraz jednolitą, gładką konsystencję. Śmietana idealnie sprawdzi się jako dodatek do sosów, zup i sałatek, a także jako uzupełnienie wypieków i deserów.
Jogurty
Wielu producentów wyrobów mlecznych posiada w swojej ofercie kilka rodzajów jogurtów. Są to zwykle jogurty naturalne, które często wykorzystywane są jako mniej kaloryczna alternatywa śmietany lub jogurty deserowe. Są one wytwarzane z pasteryzowanego, odtłuszczonego lub znormalizowanego mleka, które poddano fermentacji. Niektóre produkty uzupełnia się o dodatkowe składniki, które mają nadać jogurtom konkretnego smaku. Te i inne wyroby mleczne jak chociażby jogurty do picia, czy jogurty typu smoothie oferuje na przykład Krasnystaw. Z pełną ofertą producenta można zapoznać się na stronie internetowej - http://www.krasnystaw.eu.
Sery
Są to produkty, które uzyskuje się w wyniku wytrącenia z mleka tłuszczu i białka w postaci skrzepu. Skrzep ten poddawany jest dalszej obróbce, która pozwala stworzyć wspomniany wyrób mleczny. Poszczególne rodzaje sera różnią się od siebie przede wszystkim smakiem, a także zawartością tłuszczu, czasem dojrzewania oraz konsystencją i kolorem. Ze względu na technologię tworzenia i kwestię długości dojrzewania wyróżnia się sery podpuszczkowe, kwasowe, kwasowo-podpuszczkowe oraz zwarowe. Ze względu zaś na ilość zawartego tłuszczu, wyróżnia się następujące sery: śmietankowe, pełnotłuste, tłuste, półtłuste, odtłuszczone i chude.