Podstawowe produkty
Podstawą większości tajskich dań jest ryż z rozmaitymi dodatkami, wzbogaconymi intensywnymi przyprawami. Tajskie przyprawy są z reguły świeże, suszone lub mielone. Im bardziej ostre i intensywne, tym lepiej! Najlepszy ryż do tajskiej kuchni to ryż kleisty lub jaśminowy, który można podawać również jako ryż smażony. Charakterystyczne dla kuchni tajskiej składniki to przede wszystkim: mleko kokosowe, trawa cytrynowa, liście kaffiru, świeży imbir, chili, pasta curry oraz liście limonki.
Najpopularniejsze dania
Najczęściej spotykane tajskie danie to oczywiście pad thai, czyli podsmażany makaron ryżowy z sosem z tamaryndowca, sosem rybnym, cukrem palmowym i odrobiną innych dodatków. W tajskim jadłospisie królują również wyjątkowe zupy, czyli tom-kha i tom-yum. Ostre, kwaśne, w zależności od rodzaju z mleczkiem kokosowym i cukrem. Zdecydowanie podbiją one kubki smakowe wszystkich wielbicieli kuchni tajskiej! Kolejnym specjałem są rozmaite potrawy curry - kultowe dania, które charakteryzuje niamowity aromat i wysoka ostrość! Oczywiście mówiąc o kuchni tajskiej nie może zabraknąć słodkiego ryżu z mango. Jest to bezkonkurencyjnie najlepszy deser w Tajlandii, który podbije serce każdego!
Kuchnia tajska jest wielobarwną mieszanką smaków i aromatów. Dzięki globalnej dostępności poszczególnych produktów możemy przenieść część smaków prosto do naszej kuchni lub cieszyć się tradycyjnymi daniami przyrządzanymi przez profesjonalistów np.: w https://takamisushi.pl/kuchnia-tajska/.