Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 27 listopada 2024 12:47
Przeczytaj!

Dodaj odrobinę tajskiego aromatu do swojego życia!

Kuchnia tajska jest niezwykle kolorowa i esencjonalna. Ukształtowała się poprzez połączenie tradycyjnej kuchni chińskiej i indyjskiej z charakterystycznymi dla Tajlandii składnikami. Połączenie tych oryginalnych smaków zaowocowało stworzeniem niepowtarzalnej i wyjątkowej kuchni - idealnej dla osób, które lubią pikantne i niezwykle aromatyczne dania! Jak w takim razie wprowadzić do swojej kuchni aromaty kuchni tajskiej, które pobudzą zmysły domowników i zabiorą ich w podróż na drugi koniec globu?
  • 29.10.2019 09:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Dodaj odrobinę tajskiego aromatu do swojego życia!

Podstawowe produkty

Podstawą większości tajskich dań jest ryż z rozmaitymi dodatkami, wzbogaconymi intensywnymi przyprawami. Tajskie przyprawy są z reguły świeże, suszone lub mielone. Im bardziej ostre i intensywne, tym lepiej! Najlepszy ryż do tajskiej kuchni to ryż kleisty lub jaśminowy, który można podawać również jako ryż smażony. Charakterystyczne dla kuchni tajskiej składniki to przede wszystkim: mleko kokosowe, trawa cytrynowa, liście kaffiru, świeży imbir, chili, pasta curry oraz liście limonki.

 

Najpopularniejsze dania

Najczęściej spotykane tajskie danie to oczywiście pad thai, czyli podsmażany makaron ryżowy z sosem z tamaryndowca, sosem rybnym, cukrem palmowym i odrobiną innych dodatków. W tajskim jadłospisie królują również wyjątkowe zupy, czyli tom-kha i tom-yum. Ostre, kwaśne, w zależności od rodzaju z mleczkiem kokosowym i cukrem. Zdecydowanie podbiją one kubki smakowe wszystkich wielbicieli kuchni tajskiej! Kolejnym specjałem są rozmaite potrawy curry - kultowe dania, które charakteryzuje niamowity aromat i wysoka ostrość! Oczywiście mówiąc o kuchni tajskiej nie może zabraknąć słodkiego ryżu z mango. Jest to bezkonkurencyjnie najlepszy deser w Tajlandii, który podbije serce każdego!

 

Kuchnia tajska jest wielobarwną mieszanką smaków i aromatów. Dzięki globalnej dostępności poszczególnych produktów możemy przenieść część smaków prosto do naszej kuchni lub cieszyć się tradycyjnymi daniami przyrządzanymi przez profesjonalistów np.: w https://takamisushi.pl/kuchnia-tajska/.

--- Artykuł sponsorowany ---