Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 16:38
Przeczytaj!

Kuchnia osmańska w Warszawie

Kebab to jedno z najbardziej popularnych dań tradycyjnych dla kuchni tureckiej. Zachwyca smakiem, przenosząc do słonecznej Turcji, bez konieczności wyjeżdżania z miasta. Restauracja turecka Osmania, zlokalizowana na warszawskim Powiślu, w kultowej Elektrowni Powiśle, oferuje kebab w wielu zróżnicowanych odsłonach. Zarówno miłośnicy bardziej pikantnych i wyrazistych smaków, jak i osoby spragnione nieco lżejszej wersji tego dania bez problemu znajdą opcję odpowiednią dla siebie.
  • 30.08.2022 14:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Kuchnia osmańska w Warszawie

Urfa kebab - tradycyjne danie kuchni tureckiej

Potrawy tureckie charakteryzują się bogactwem smaku i aromatu. Powinny być przygotowywane z dobrej jakości, starannie wyselekcjonowanego mięsa w towarzystwie świeżych dodatków. Urfa kebab Osmania to łagodniejsza wersja Adana kebab, przygotowywana z dodatkiem słynnego czarnego chilli. Ten tajemniczy składnik pochodzi z okolic Urfy, stąd nazwa całej potrawy. To wyjątkowe danie, które serwuje restauracja turecka, podane z sałatką ze świeżych warzyw, w cieście lub na talerzu z uwielbianą przez Turków kaszą bulgur bądź frytkami z pewnością pozytywnie zaskoczy każdą osobę, która postanowi spróbować tego dnia.

Czym jest prawdziwy, turecki kebab?

Słynna potrawa z Bliskiego Wschodu należy do najbardziej znanych w kuchni zarówno osmańskiej, jak i tureckiej, jednak równie popularnej i lubianej w Polsce. Kebab może być przygotowywany na wiele sposobów, uwzględniając zarówno różne metody gotowania, jak i wykorzystywane składniki. Definicją kebaba jest gotowanie mięsa bez wody, na węglu bądź płomieniu. Mięso można przygotowywać na tłustym papierze do gotowania, na patelni, tandoor, saç, w piekarniku lub w garnku. Tradycyjne mięso na kebab dotyczy najczęściej jagnięciny, cielęciny, owiec, kóz lub wołowiny. Oprócz Urfy, w Turcji z przygotowywania pysznych kebabów znane są również takie miasta, jak Adana, Gaziantep, Bursa, Katay czy Erzurum.

Wyborna kuchnia osmańska - tureckie potrawy

Potrawy tureckie mają wspólne mianowniki, jednak każda z nich jest inna i zdecydowanie każda warta bliższego poznania. Natomiast wszystkie łączą w sobie wyśmienity smak. Osmańskie dziedzictwo kulinarne stanowi odzwierciedlenie połączenia historii oraz kultury Turków, a także mniejszości narodowych na ogromnym obszarze geograficznym w ciągu sześciuset lat historii. Warto zauważyć, że obecnie dieta inspirowana krajami śródziemnomorskimi uważana jest za jedną z najzdrowszych. Oprócz charakterystycznego dla niej mięsa jagnięcego liczne wartości prozdrowotne można przypisać również rybom, jogurtowi oraz oliwie z oliwek. Warto poznać kuchnię osmańską bliżej, odkrywając jej wszelkie walory. Chcąc zaznać smaków kuchni tureckiej odwiedź Osmanię Kebab w Elektrownii Powiśle.

--- Artykuł sponsorowany ---