Urfa kebab - tradycyjne danie kuchni tureckiej
Potrawy tureckie charakteryzują się bogactwem smaku i aromatu. Powinny być przygotowywane z dobrej jakości, starannie wyselekcjonowanego mięsa w towarzystwie świeżych dodatków. Urfa kebab Osmania to łagodniejsza wersja Adana kebab, przygotowywana z dodatkiem słynnego czarnego chilli. Ten tajemniczy składnik pochodzi z okolic Urfy, stąd nazwa całej potrawy. To wyjątkowe danie, które serwuje restauracja turecka, podane z sałatką ze świeżych warzyw, w cieście lub na talerzu z uwielbianą przez Turków kaszą bulgur bądź frytkami z pewnością pozytywnie zaskoczy każdą osobę, która postanowi spróbować tego dnia.
Czym jest prawdziwy, turecki kebab?
Słynna potrawa z Bliskiego Wschodu należy do najbardziej znanych w kuchni zarówno osmańskiej, jak i tureckiej, jednak równie popularnej i lubianej w Polsce. Kebab może być przygotowywany na wiele sposobów, uwzględniając zarówno różne metody gotowania, jak i wykorzystywane składniki. Definicją kebaba jest gotowanie mięsa bez wody, na węglu bądź płomieniu. Mięso można przygotowywać na tłustym papierze do gotowania, na patelni, tandoor, saç, w piekarniku lub w garnku. Tradycyjne mięso na kebab dotyczy najczęściej jagnięciny, cielęciny, owiec, kóz lub wołowiny. Oprócz Urfy, w Turcji z przygotowywania pysznych kebabów znane są również takie miasta, jak Adana, Gaziantep, Bursa, Katay czy Erzurum.
Wyborna kuchnia osmańska - tureckie potrawy
Potrawy tureckie mają wspólne mianowniki, jednak każda z nich jest inna i zdecydowanie każda warta bliższego poznania. Natomiast wszystkie łączą w sobie wyśmienity smak. Osmańskie dziedzictwo kulinarne stanowi odzwierciedlenie połączenia historii oraz kultury Turków, a także mniejszości narodowych na ogromnym obszarze geograficznym w ciągu sześciuset lat historii. Warto zauważyć, że obecnie dieta inspirowana krajami śródziemnomorskimi uważana jest za jedną z najzdrowszych. Oprócz charakterystycznego dla niej mięsa jagnięcego liczne wartości prozdrowotne można przypisać również rybom, jogurtowi oraz oliwie z oliwek. Warto poznać kuchnię osmańską bliżej, odkrywając jej wszelkie walory. Chcąc zaznać smaków kuchni tureckiej odwiedź Osmanię Kebab w Elektrownii Powiśle.